Tost pełnoziarnisty- Oskrobia

Tost pełnoziarnisty- Oskrobia

Pieczywo tostowe- pieczywo idealne dla opiekaczy, a czy idealne też dla ludzi?

NAZWA
Tost pełnoziarnisty- Oskrobia.


PRODUCENT

Zakłady Piekarskie „OSKROBIA” Sp. z o.o.

OPINIA

W wyborze chleba tostowego sprawdza się reguła: „droższy to prawdopodobnie lepszy”. Wybrałam jeden z dwóch najdroższych chlebów tostowych dostępnych w moim supermarkecie. Nie patrzyłam jednak na cenę, a na skład. Potem okazało się, że jedno z drugim ma wiele wspólnego. Z reguły trudno jest mówić o zdrowym chlebie tostowym. Podstawą do jego wypieku jest mąka pszenna, drożdże, tłuszcz, cukier i sól. Taka mieszanka zdrowa po prostu być nie może. Jednak czasem mamy ochotę na ciepły tost z rana. Można go upiec samemu-aby to zrobić, trzeba użyć mąki pszennej, wody, drożdży, masła, mleka w proszku, cukru i soli.

A co zawiera nasz gotowy chleb tostowy z Oskrobi? Skład poniżej. Na początek pragnę jednak zauważyć, że producent nas okłamuje. Nie wiem tylko po co? Na frontowej części opakowania widnieje napis, iż chleb wypiekany jest na naturalnym zakwasie. W składzie jednak ani słowa o zakwasie, za to są drożdże i ocet. Kto wie dlaczego? Drożdże po to żeby nam chleb urósł bo przecież producent nie będzie czekał aż mu urośnie chleb na zakwasie – czas to pieniądz. Ale żeby konsument myślał że je chlebek na zakwasie to producent dodał ocet. Ocet jest kwaśny podobnie jak zakwas chlebowy. Za to perfidne wprowadzanie konsumenta w błąd należy się ogromny minus.

Składnikiem który zawsze i wszędzie będzie zły – to utwardzony tłuszcz roślinny który do chleba tostowego dodaje się po to, żeby chleb był miękki i się nie kruszył. Sól i cukier niby dla smaku. Mąka sojowa ma silne właściwości spulchniające oraz wiążące, podobnie jak mleko w proszku-dlatego podejrzewam że dodaje się ją zamiast mleka w proszku, bo po prostu jest tańsza. Temu zamiennikowi nic nie zarzucam. Mąka oczyszczona pszenna  to 63%, natomiast otręby pszenne to kolejne 7,5%. Daje to łącznie 70, 5 % podstawowego składnika chleba tostowego co jest niezłym wynikiem jak na ogólny skład dostępnych w sklepach chlebów tostowych.

Kolejną zagadkę stanowi dla mnie informacja iż tost jest pełnoziarnisty. Niby gdzie mamy to pełne ziarno? W składzie znajduje się najprawdopodobniej mąka pszenna oczyszczona, biała. Czyżby producent poprzez dodanie otrębów do mąki białej uznał, że to to samo co mąką z pełnego ziarna? Tak więc z tego co pamiętam, mąka pełnoziarnista to mąka produkowana z pełnych ziaren a nie połączenie białej mąki z otrębami.

Podsumowując – ogólnie skład jak na chleb tostowy jest niezły, ale nigdy nie powiem że chleb tostowy to zdrowy chleb. To produkt który powinien znajdować się w kategorii desery. Chleb tostowy z Oskrobi nie ma też niemożliwie długiej daty ważności co jest dobre, bo producent nie dodaje konserwantów. Nie podoba mi się natomiast wprowadzenie konsumenta w błąd poprzez napisanie dużymi, wyraźnymi napisami, iż chleb robiony jest na zakwasie i jest pełnoziarnisty- ani jedno ani drugie nie jest prawdą.

SKŁAD

1)mąka pszenna 63%

2)woda

3)otręby pszenne 7,5%

4)drożdże

5)sól

6)ocet

7)cukier

8)olej roślinny

9)mąka sojowa

 

WARTOŚĆ ODŻYWCZA

Wartość odżywcza na 100 g:

- 247kcal,

- 8,0 g białka,

- 1,6 g tłuszczu (w tym, jak podejrzewam po niezbyt dokładanym określeniu producenta: 0,3 g kwasów tłuszczowych nasyconych),

- 47,6 g węglowodanów,

-0,54 g sodu,

- 1,1 g cukru

- 5 g błonnika
OPAKOWANIE
Woreczek foliowy. Chleb tostowy zawsze jest pakowany i zawsze po otwarciu pachnie jak dla mnie stęchlizną a nie chlebem.

INFORMACJE NA PRODUKCIE

„Chleb pszenny krojony,na tosty i kanapki, dobre źródło błonnika. Niepasteryzowany, wypiekany na naturalnym zakwasie. Nie zawiera substancji konserwujących i polepszaczy.”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>