Toffifee

Toffifee

Czy zabawa naprawdę tkwi w Toffifee? Jak dla mnie zabawa tkwi w opisywaniu składu Toffifee.

NAZWA
Toffifee

PRODUCENT

AUGUST STROCK KG, Waldstr.27, D-13403 Berlin, Niemcy

OPINIA
Szukając opinii internautów na temat tych słodyczy, natknęłam się na głównie same pozytywne opinie. Wszystkim Toffifee smakuje? To niemożliwe żebym tylko ja uważała tą słodycz za szalenie słodką z przyklejającą się do zębów mordoklejką. Popatrzmy na skład. Jest dość długi jak na słodycz która ma się składać tylko z 4 składników.Producent naszprycował te zręcznie uformowane, przypominające ufo czekoladki, aż 4 substancjami słodzącymi. Nie wystarczy tylko cukier którego jest w produkcie najwięcej? Po co dodawać jeszcze syrop glukozowy,laktozę i syrop sacharazowy (nie licząc słodzonego skondensowanego mleka odtłuszczonego, które przecież też jest słodkie) Czego Toffifee ma najwięcej? Cukru ! Ma też sporo tłuszczu: tłuszcz roślinny, tłuszcz kakaowy, tłuszcz mleczny. A czego według przeciętnego konsumenta ma najwięcej Toffifee? Okazuje się, że myślimy że najwięcej ma orzecha laskowego. Producent pisze tak: Toffifee to orzech laskowy (10%) w karmelu (41%), kremie orzechowym (37%) i czekoladzie (12%). A więc najwięcej jest karmelu-karmel to cukier poddany działaniu wysokiej temperatury w procesie zwanym karmelizacją. Nie bardzo jednak rozumiem co jest tym karmelem. Na pierwszy rzut oka wychodzi na to, że to ten słodki syrop w którym zatopiony jest orzeszek. Jednak parząc na stronę producenta na której możemy zobaczyć zdjęcia składników Toffifee, wychodzi na to, że karmel to ta zewnętrzna otoczka. A więc sprytnie producent wymyślił. Wprawdzie dał orzech laskowy który wszystkim kojarzy się ze zdrową przekąską, ale umieścił go w cukrowym „talerzyku”, oblał cukrem nazwanym kremem orzechowym i przykrył mleczną słodką czekoladą. Ten produkt powinien się nazywać: „Toffifee – orzech laskowy w trzech rodzajach cukru”. Prawdopodobnie karmel jest otoczką Toffifee dlatego, aby można go było uformować w taki a nie inny kształt. Ciepły karmel łatwo ukształtować – więc pewnie pierwszym etapem produkcji Toffifee jest wylanie ciepłego karmelu do ukształtowanego pudełeczka (z którego go potem usilnie wyjmujemy nazywając to zabawą), przyciśniecie go praską a potem idzie reszta składników jak w reklamie. I dlaczego krem orzechowy nazywa się orzechowy? Oprócz orzecha laskowego w składzie nie widzę żadnych innych orzechów. Czyżby producent dodawał do niego samych orzechów laskowych? Raczej wątpię. Ale chętnie bym się dowiedziała.

Toffifee zawiera też sporą ilość tłuszczy utwardzonych, inaczej tłuszczu trans. Tłuszcz trans to najgorszy rodzaj tłuszczu. Zdaniem francuskiej uczonej: Françoise Clavel-Chapelon :”ryzyko zachorowania na raka piersi jest prawie dwukrotnie wyższe u kobiet, które jedzą pokarmy zawierające przemysłowe kwasy tłuszczowe typu trans”. Ale więcej o tych tłuszczach tutaj—>

Generalnie, oprócz orzecha laskowego, niczego dobrego w tym produkcie nie widzę – kolejny przesłodzony produkt, powodujący skoki insuliny i przyśpieszający tworzenie tkanki tłuszczowej. Pomimo faktu że Toffifee nie zawiera szczególnie niebezpiecznych związków chemicznych (pomijając tłuszcze trans i spore ilości cukru), nie zalecam podawania takich słodyczy dzieciom, ani zajadania ich przez dorosłych. Wielką niewiadomą stanowi aromat. Nie mamy informacji co to za aromat. To że najprawdopodobniej sztuczny to mogę się jedynie domyślać. No i produkt zawiera sól. Ciekawe, prawda? Po co w tak słodkim produkcie sól? Ano po to, żeby Twoje kubeczki smakowe go wyczuły, choć Ty nie zorientujesz się nawet o jego istnieniu. Ale to wystarczy, by kubeczki smakowe przesłały tę informację do twojego mózgu. A ten ostatni uzna, że ten produkt który właśnie jesz, zawiera sól, cukier i tłuszcz. Trzy najbardziej pierwotne i najważniejsze z punktu widzenia organizmu – substancje. A Ty zrozumiesz tylko tyle, że to jest dobre i Twojemu „pierwotnemu” organizmowi jest to bardzo potrzebne. Taka stara sztuczka naszego organizmu z czasów prehistorycznych.

Czy tak trudno byłoby odjąć odrobinę cukru, karmel zastąpić choćby wafelkiem a krem orzechowy gorzką czekoladą? Czy naprawdę wszyscy ludzie w tym kraju uwielbiają tak słodkie słodycze że gardło cierpnie a ślinianki nie nadążają z produkcją śliny? A może już tak bardzo przywykliśmy do wysoce słodzonych produktów, że nie dostrzegamy naturalnej słodkości produktów w których skład wchodzi mleko i czekolada?

SKŁAD

1) cukier
2) tłuszcz roślinny
3) orzechy laskowe
4) syrop glukozowy
5) produkt z serwatki
6) substancja utrzymująca wilgotność:syrop sorbitolowy
7) słodzone skondensowane mleko odtłuszczone
8) miazga kakaowa
9) serwatka słodka skondensowana
10)laktoza
11)kakao odtłuszczone
12)tłuszcz kakaowy
13)tłuszcz mleczny
14)mleko odtłuszczone w proszku
15)syrop sacharazowy
16)emulgator: lecytyna sojowa
17)sól
18)aromat

WARTOŚĆ ODŻYWCZA

Wartość odżywcza na 100 g na sztukę (8,3 g)
Wartość energetyczna 2149 kJ / 514 kcal 178 kJ / 43 kcal
Białko 5,9 g 0,5 g
Węglowodany 58,5 g 4,9 g
w tym cukry 48,6 g 4,0 g
Tłuszcz 28,6 g 2,4 g
w tym kwasy tłuszczowe
nasycone 12,7 g 1,1 g
Błonnik pokarmowy 2,2 g 0,2 g
Sód 0,10 g 0,01 g

OPAKOWANIE
plastikowa wkładka zapakowana w kartonowe pudełko

INFORMACJE NA PRODUKCIE
Orzech laskowy w karmelu, kremie orzechowym i czekoladzie.

KONTAKT
www.toffifee.com

PRZECHOWYWANIE
Chronić przed ciepłem.

3 thoughts on “Toffifee

  1. Zauwazylam blad.. pisze Pani o nasyconych kwasach tluszczowych i nazywa je Pani tluszczami trans. A przeciez tluszcze trans sa wlasnie nienasycone .. skad wiec taki wniosek?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>