Sos borowikowy – Knorr

Sos borowikowy – Knorr

4% borowików w 100% sosu – czyli sos borowikowy w proszku

NAZWA

Sos borowikowy

OPINIA

Kto by pomyślał że do zrobienia sosu borowikowego dla 3 osób, potrzebne mi będzie 16 składników i bardzo mało grzybów. Najwięcej wrzucę do garczka śmietanki (to jest akurat zrozumiałe), zagęszczę skrobią i mąką pszenną (mąkę również dodaje się do sosów domowych)…ale jakby było mało mąki pszennej i skrobi, to dorzucimy jeszcze skrobię modyfikowaną i białka mleka. Następnie doleję tłuszcz roślinny. W domowym sosie tłuszcz będzie pochodził ze wspomnianej śmietanki. Sosy grzybowe robi się na tłustych śmietanach, nieraz 30%, więc nikt nie dolewa np oleju słonecznikowego do sosu. Niemniej jednak tutaj wspomniana na 1 miejscu śmietanka musi być mało tłusta, skoro producent zdecydował się dorzucić tłuszcz roślinny (swoją drogą tańszy od mlecznego). Tłuszcz roślinny który zawiera ten sos jak i wszystkie sosy w proszku świata, to niezdrowy tłuszcz roślinny utwardzony. Ponieważ nasz sos jest w proszku to dorzucimy maltodekstryny, czyli takiego cukru prostego, który dodatkowo wypełnia i zagęszcza nasz produkt. Jak cukier to i sól. Nie zapomnijmy też o grzybach- 4% borowików, 2% maślaków i 3% ekstraktu grzybowego (pieczarki, borowiki)- mamy więc 6% grzybów i 3% ekstraktu czyli takiego „rosołu” z grzybów. Nie zapominajmy że nasz sos jest w postaci proszku, a proszek ma to do siebie że szybko ucieka z niego aromat, ale i na to mamy sposób – glutaminian monosodowy tj. wzmacniacz smaku, rozwiąże ten problem. Swoją drogą, czyżby to była sprytna zagrywka producenta że zamiast nazwy: „glutaminian sodu” napisał rzadziej używaną nazwę- „glutaminian monosodowy” ?  Nie wiem. Ale wiem że glutaminian sodu to inaczej glutaminian monosodowy. Mimo wszystko przydałyby się jeszcze jakieś aromaty – podejrzewam że sztuczne. No i w końcu znajdziemy tu też laktozę (cukier mleczny na który dużo osób ma alergię). Do cebuli i pieprzu nic nie mam, chętnie widzę takie składniki w sosie.

Podsumowując, sosy w proszku cieszą się popularnością, bo kto nie chciałby sosu borowikowego dla 3 osób za 3 zł., który robi się szybko i zawsze wychodzi? W dzisiejszych czasach w których już nic nikogo nie dziwi, nikt nie zastanawia się jak można uzyskać drogi sos borowikowy za 3 zł i jeszcze to pięknie zapakować, postawić na półce w sklepie i jeszcze na tym zarobić. Produkty w proszku są dobre dla astronautów i po to zostały wymyślone. Reszta społeczeństwa chodzącego po Ziemi, niech pozbiera z niej tak z 0,5 kg borowików i przyrządzi pyszny pachnący sos borowikowy.

INFORMACJE NA PRODUKCIE

Producent mnie poinformował że : ” Zgodnie z międzynarodowymi zaleceniami żywieniowymi aby zachować dobre zdrowie, należy ograniczać spożycie tłuszczów nasyconych, cukrów oraz soli. Produkt wybrany przez Ciebie jest zgodny z tymi zaleceniami i może być elementem zróżnicowanej i zbilansowanej diety oraz zdrowego stylu życia. Sprawdź sugerowaną wielkość porcji w tabeli wartości odżywczej oraz na stronie www.wiemcowybieram.pl w celu uzyskania dalszych informacji na ten temat.”

Po pierwsze weszłam na tę stronę i niech mnie ktoś poinstruuje gdzie zawarte są tam informacje jaką sugerowaną wielkość porcji tego sosu mogę zjeść. Po drugie co to za renomowany znak „Wiem co wybieram” skoro nadaje te loga produktom w proszku, których wartość odżywcza jest znikoma albo żadna, poza dostarczanymi kaloriami. Znak ten jest nadawany produktom w których udział cukru,soli i tłuszczów nasyconych jest poniżej jakiejś tam wyznaczonej granicy. I właściwie produktowi który na 3 miejscu ma tłuszcz roślinny utwardzony czyli trans, został nadany taki znaczek,prawdopodobnie dlatego, że w 1 porcji gotowego produktu jest go mniej niż jakieś tam zalecenia (sosu z reguły nie je się dużo, bo sos to dodatek do potrawy) Zastanawiające. Wychodzi na to, że znaczek „Wiem co jem” mógłby zostać nadany np. produktowi złożonemu ze wzmacniaczy smaku, aromatów i białej mąki.

Kolejna informacja na produkcie: „Tajemnicą wspaniałego smaku sosów Knorr są wyjątkowej jakości suszone składniki. Z dojrzałych warzyw, grzybów i ziół do suszenia wybieramy te najlepsze, dlatego nasze sosy mają wyjątkowy smak i aromat.”

Ja napisałabym tak:

” Tajemnicą wspaniałego smaku sosów Knorr są zwyczajnej jakości wysuszone na miał składniki. Z dojrzałych warzyw ( bo akurat my jesteśmy wyjątkowi i używamy dojrzałych warzyw) wybraliśmy aż cebulę. Wybraliśmy również dojrzałe grzyby tj. jakieś 1,48 g borowików na 37 g produktu, oraz zioła których jednak nie dodaliśmy wcale ale to tak ładnie brzmi. Chwila, a pieprz to zioło? To w takim razie dodaliśmy starannie wybrany, dojrzały pieprz. I to nie dlatego nasze sosy mają wyjątkowy smak i aromat, sekretem jest tu glutaminian monosodowy i aromaty- raczej sztuczne. ”

SKŁAD

1)śmietanka ,

2)skrobia ,

3)tłuszcz roślinny ,

4)mąka pszenna ,

5)maltodekstryna ,

6)skrobia modyfikowana ,

7)sól ,

8)borowiki (4%) ,

9)wzmacniacz smaku: glutaminian monosodowy ,

10)ekstrakt grzybowy 3% (pieczarki, borowiki) ,

11)cebula ,

12)maślaki (2%) ,

13)laktoza ,

14)aromaty (w tym jęczmień, pszenica, soja) ,

15)białka mleka ,

16)pieprz czarny

WARTOŚĆ ODŻYWCZA w porcji 100 ml

wartość energetyczna 55 kcal

tłuszcz                                          3g

w tym kwasy tłuszczowe nasycone    1 g

węglowodany                                 5,5 g

w tym cukry  proste                        <0,5 g

białko                                          1,5 g

sód                                              0,33 g

błonnik                                          0,6 g

OPAKOWANIE

plastikowo-foliowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>