Satino Deser o smaku czekoladowym

Satino Deser o smaku czekoladowym

Deser a jakby nie deser. Jak to jest naprawdę?

NAZWA
Satino Deser o smaku czekoladowym

PRODUCENT
BAKOMA Sp. z o.o. Zakład Produkcyjny Elżbietów 48, 96-516 Szymanów

OPINIA

Deser Satino w „ lżejszej” wersji powstał z myślą o dbających o figurę- czyli z myślą o 90% kobiet. Niemniej jednak jaki jest sens wprowadzania deseru którego smak oceniam jako konsumentka za dużo gorszy niż ten w wersji oryginalnej? Deser je się nie dla zawartości kalorii a dla jego smaku-dlatego deser z założenia jest kaloryczny. Karmienie konsumenta ideą tego samego deseru ale prawie beztłuszczowego i bez zawartości cukru to jak mówienie możesz mieć wszystko. Albo deser i dobry smak, albo kiepska imitacja deseru. W końcu i tak taki deser nie ma nic wspólnego ze zdrowiem. Przyjrzyjmy się składzie produktu. Na pierwszym miejscu występuje mleko jako produkt bazowy-i słusznie. W końcu to ma być deser mleczny. Ale z czym to mleko jest połączone? Ano ze skrobią modyfikowaną kukurydzianą. Dlatego deser ma konsystencję budyniu i mamy wrażenie że jest tłusty. Na trzecim miejscu występują białka mleka. Sładnikami budzącymi wątpliwości są karagen, aromat –nie wiemy co to za aromat ani jakiego jest pochodzenia oraz sukraloza. Sukraloza dodana po to,aby osłodzić ten bezcukrowy deser. Jest po prostu słodzikiem, wprawdzie rzadko używanym przez producentów ale jednak słodzikiem. Ponieważ jest ok. 600 razy słodsza od cukru to występuje w tym produkcie na samym końcu, bo nie ma potrzeby dodawać go dużo. W ostatecznym rozrachunku nie polecamy takiej formy osłody życia. Już smaczniejszy i zdrowszy będzie budyń czekoladowy.

SKŁAD

1) mleko odtłuszczone pasteryzowane
2) skrobie modyfikowane kukurydziane
3) białka mleka
4) kakao o obniżonej zawartości tłuszczu
5) inulina
6) emulgator E472c
7) substancja zagęszczająca: karagen
8) czekolada w proszku 0,04%
9) aromat
10) substancja słodząca sukraloza

WARTOŚĆ ODŻYWCZA
W produkcie:
Białko: 4,16 g
Węglowodany: 13,52
w tym cukry: 7,93
Tłuszcz: 1,17 g
W tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,65 g
Błonnik: 0,88
Sód: 0,065

WARTOŚĆ ENERGETYCZNA
W produkcie: 81,9 kcal

OPAKOWANIE
Plastikowy kubeczek 130 g.

INFORMACJE NA PRODUKCIE
Deser o smaku czekoladowym bez dodatku cukrów. 0,9 % tłuszczu, 0% dodatku cukru. Zawiera naturalnie występujące cukry-cukier mleczny, laktoza

KONTAKT
Infolinia: 0801340600
WWW.bakoma.pl

INFORMACJE OD PRODUCENTA
Deser o smaku czekoladowym bez dodatku cukrów. Zawiera substancję słodzącą. Zawiera naturalnie występujące cukry- cukier mleczny, laktoza. Może zawierać śladowe ilości glutenu i orzechów.
Deser SATINO 0,9% to propozycja dla osób dbających o sylwetkę a jednocześnie uwielbiających mleczne przekąski.
Wszyscy chcemy korzystnie wyglądać i dobrze się czuć. Nie trzeba rezygnować z przyjemności płynącej ze smaku deserów Bakomy.
Dbając o linię możesz jednocześnie troszczyć się o swoje zmysły.
W nowym deserze Satino maksymalnie obniżyliśmy zawartość tłuszczu do 0,9% aby zachować pyszny smak.
Brak dodatku cukru oraz rezygnacja z warstwy śmietanki gwarantuje że ten innowacyjny deser jest jeszcze lżejszy.

PRZECHOWYWANIE
Przechowywać w temp. +2 – +6 oC

SKROBIA MODYFIKOWANA KUKURYDZIANA
To jest acetylowany adypinian diskrobiowy, w skrócie: E1422 – organiczny związek chemiczny. W taki sposób przygotowana skrobia, pęczniejąc wiąże wodę i tym samym zagęszcza produkt dając wrażenie, że jest on tłustszy. Należy pamiętać, że skrobia modyfikowana to pojęcie inne niż skrobia modyfikowana genetycznie. Modyfikacja to inaczej zmiana, nie koniecznie musi być to modyfikacja genetyczna. Skoro na produkcie nie mamy informacji o tym, że dany produkt zawiera składniki które były modyfikowane genetycznie ( taka informacja musi być zawarta na produkcie), to nie był. Skrobia taka poddana jest obróbce chemicznej, fizycznej czy enzymatycznej Skrobia modyfikowana kukurydziana robiona jest ze skrobi kukurydzianej. Nie jest szkodliwa.

BIAŁKA MLEKA
Białka mleka to nic innego jak mleko poddane obróbce aby oddzielić od niego białka. Dodane do produktu np.: kefiru, jogurtu czy maślanki zagęszczają ją. W związku z czym im bardziej gęsty produkt, tym prawdopodobnie wyższa zawartość białek mleka. Ale właściwie które białka mleka są w produkcie o nazwie: białka mleka? ?I tu pojawia się problem. Nie wiemy które to białka i w jaki sposób otrzymany. A jak wygląda taki proces? Może ktoś wie?
Główną frakcję suchej masy mleka stanowi białko. Z ilościowego punktu widzenia najważniejsze są kazeina i białka serwatkowe. Poddając mleko odtłuszczone filtracji membranowej możliwe jest wydzielenie białek mleka. W ten sposób można uzyskać koncentrat o zawartości 30% suchej masy. Dalsze zagęszczanie nie jest możliwe ze względu na wysoką zawartość białek i z reguły w takim stanie koncentrat podawany jest do suszenia rozpyłowego.-czytamy na stronie: http://www.geape.pl/pepo/cmsdoc.nsf/webdoc/webb7lhed9.

INULINA
W produktach mlecznych zawierających pożyteczne bakterie, inulina jest wskazana gdyż jest bardzo dobrą pożywką dla owych bakterii. Inulina jest węglowodanem nie trawionym przez człowieka, spełnia więc funkcję rozpuszczalnego błonnika gdyż wiąże duże ilości wody. Węglowodany to cukry, inulina więc jest cukrem, zawiera w sobie sacharozę- wykorzystuje się ją więc do dosładzania produktów, chociaż trzeba zaznaczyć że jest 10 razy mniej słodsza od białego cukru. Ponadto ma zdolność wiązania toksyn z przewodu pokarmowego. Najczęściej pozyskuje się ją z cykorii bądź ze słonecznika bulwiastego.
EMULGATOR E472c

Syntetyczne tłuszcze, które wytwarza się z glicerolu, kwasów tłuszczowych oraz niewielkiej ilości kwasu cytrynowego. Często spotykane w żywności dla dzieci. Uznawane za substancję nieszkodliwą.

KARAGEN
Substancja naturalna uzyskiwana z czerwonych wodorostów- chrząstnicy kędzierzawej. Składa się głównie ze śluzu którego głównym składnikiem jest karagenina (stad nazwa). Dodaje się go do galaretek, żeli, deserów mlecznych, jogurtów. Pomimo swojego naturalnego pochodzenia i wydawałoby się całkowicie bezpiecznego, pojawiają się głosy (np. badania prof. Joanne Tobacman lekarz z kliniki internistycznej Uniwersytetu Iowa, USA) na temat szkodliwości karagenu. Pani profesor doszła do wniosku że karagen może przyczyniać się do owrzodzeń oraz nowotworów złośliwych żołądka. Wprawdzie sam karagen nie jest szkodliwy, ale do jego produkcji używa się pestycydów i w takim połączeniu karagen wchodzi w rekację z chlorkami czego produktem końcowym są chlorohydryny etylenowe mające wysoki współczynnik kancerogenności. Dlatego więc odradzamy spożywanie tego dodatku do żywności.

SUKRALOZA
E955- słodzik. Nie dostarcza prawie kalorii gdyż jest trawiony tylko w około 20% przez ludzki organizm. Około 600 razy słodszy od cukru. Gdyby sukraloza nie była trawiona przez człowieka w tych 20% nie byłaby szkodliwa, a tak rozkłada się na związki szkodzące człowiekowi tj. na chloroglukoze i chlorofruktozę. Nie polecamy. Już lepiej posłodzić deser cukrem niż szkodliwym choć niekalorycznym słodzikiem.

2 thoughts on “Satino Deser o smaku czekoladowym

  1. „0,9 % tłuszczu owszem może i jest, ale nie w opakowaniu 130 g a w ilości 100 gram produktu”

    Błąd. 0,9 % tłuszczu będzie zarówno w 1g, 100g jak i 10t produktu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>