Przysmak raciborski

Przysmak raciborski

Ciekawa forma przekąski. Ale czy warto mieć ją zawsze w pobliżu?

NAZWA
Przysmak raciborski

OPINIA
Oczywiście ser podpuszczkowy jest zdrowy, ale wędzony już nie. W dymie wędzarniczym znajdują się groźne dla zdrowia substancje chemiczne np. grupa wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych, czyli w skrócie WWA –a z nich najniebezpieczniejszy jest benzo-a-piren. Związek ten wydzielany jest również podczas palenia papierosów czy produkcji asfaltu. Podczas wędzenia następuje wydzielanie się tych związków i osadzanie się ich na powierzchni produktu. WWA kumuluje się w organizmie. Udowodniono, że związki te mogą powodować rozwój nowotworów, głównie przewodu pokarmowego. Jedzenie wędzonek zwiększa również zagrożenie przewlekłą, nieuleczalną obturacyjna chorobą płuc, która prowadzi do poważnych kłopotów z oddychaniem.

SKŁAD
1)mleko pasteryzowane
2)sól

WARTOŚĆ ODŻYWCZA
Średnia wartość odżywcza w 100 g produktu –BRAK INFORMACJI NA ETYKIECIE, WARTOŚCI OSZACOWANE

Wartość energetyczna
ok. 270 kcal
białko
34,0 g
tłuszcz
23g
sód
2,0 g
wapń
830 mg

PRODUCENT
Raciborska Spółdzielnia Mleczarska

PRODUKCJA
Polska

OPAKOWANIE
Plastikowy kubeczek –Produkty porcjowane zazwyczaj pakowane są w plastik. Wolimy opakowania szklane, jednak ze względu na typ produktu i przymus trzymania go w lodówce, możemy przymknąć oko na plastikowe opakowanie.

ZDANIE PRODUCENTA
Producent umieścił jedynie informację, że Przysmak Racworski to ser podpuszczkowy niedojrzewający, który jest naturalnie wędzony.

One thought on “Przysmak raciborski

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>