Pierot, śmietanowy jogurt z czekoladą i orzechami laskowymi

Pierot, śmietanowy jogurt z czekoladą i orzechami laskowymi

Nowa klasa jogurtów. Jogurt zamiast w wersji light dla osób aktywnych jest w wersji tłustej, na bazie śmietanki z dodatkiem czekolady. Istny deser i w takich kategoriach będę go rozpatrywać.

NAZWA
Pierot, śmietanowy jogurt z czekoladą i orzechami laskowymi

OPINIA
Jogurt robiony na śmietanie, dzięki temu jest tłustszy niż ten robiony na mleku i nie potrzebuje dodatku mleka w proszku. Uczciwe podejście producenta, który mówi że „Pierot” to śmietanowy jogurt z czekoladą i orzechami laskowymi- jest śmietanowy i zawiera odrobinę czekolady i orzechów laskowych. I tutaj mała uwaga- byłoby idealnie gdyby wsad smakowy nie zawierał tyle cukru. Możemy jedynie przypuszczać, że zawartość cukru we wsadzie smakowym jest spora, bo został on umieszczony na 1 miejscu listy składników wsadu smakowego. Zastanawia mnie, dlaczego właściwie dodaje się cukier w takiej ilości. Skoro wsad smakowy zawiera 4% proszku czekoladowego i 1,5% orzechów laskowych plus substancje zagęszczające, można przypuszczać że ok.90% wsadu smakowego to cukier.
Mimo wszystko, w porównaniu do innych jogurtów -Pierot wypada całkiem dobrze. Powinniśmy go bardziej traktować jak deser niż jak codzienny składnik diety, ze względu na wysoką zawartość tłuszczu mlecznego pochodzącego ze śmietany oraz cukru pochodzącego ze wsadu smakowego
SKŁAD
1)śmietana ( 10% tłuszczu)
2)wsad smakowy 18% (cukier, proszek czekoladowy 4%, orzechy laskowe 1,5% substancje zagęszczające: skrobia modyfikowana i pektyna, aromat)
3) żywe kultury jogurtowe

PRODUCENT
OLMA, a.s., Pavelkova 18, 772 11 OLOMOUC, CZ – produkcja czeska

OPAKOWANIE
Plastikowy kubeczek 175 g– Produkty porcjowane zazwyczaj pakowane są w plastik. Wolimy opakowania szklane, jednak ze względu na typ produktu i przymus trzymania go w lodówce, możemy przymknąć oko na plastikowe opakowanie.

INFORMACJE PRODUCENTA
Tłuszcz min. 7,5%. Przechowywać w temperaturze (2-8)°C

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>