Gorzka krakowska czekolada

Gorzka krakowska czekolada

Gorzka czekolada, znanej firmy. Naprawdę gorzka ale czy naprawdę zdrowa?

NAZWA

Gorzka krakowska czekolada

OPINIA

Czekolada nazywa się gorzką i rzeczywiście – ma 70% masy kakaowej. Masa kakaowa składa się z produktów pochodzących z ziarna kakaowca- a więc nie tylko miazga kakaowa, ale również tłuszcz kakaowy. W naszej czekoladzie najwięcej mamy miazgi kakaowej i słusznie. Drugą pozycję zajmuje cukier- a więc jest go około 29 % czyli jakieś 1/3 czekolady. Potem kakao o obniżonej zawartości tłuszczu ( bo tłuszcz kakaowy został już wytłoczony wcześniej). Na koniec zostały nam dwa dodatki które w bardzo dobrej czekoladzie nie występują, natomiast w powszechnie dostępnych czekoladach na półkach sklepowych występują w 99% czekolad. są to: lecytyna sojowa i aromat. Te dwa składniki, choć wydaja się być całkowicie nieznaczące, są świadectwem na to, że produkcja czekolady przebiegała w sposób nowoczesny, a nie według tradycyjnych receptur. Lecytyna sojowa to emulgator- czyli substancja łącząca poszczególne składniki produktu w jedną masę. Lecytyna sojowa nie jest szkodliwa ( poza faktem że otrzymuje się ją głównie z soji GMO) Jednak dodana do czekolady może świadczyć o tym, że jej produkcja nie jest w 100% tradycyjna, gdyż znawcy czekolady mówią, że dobrze skonszowana czekolada nie potrzebuje lecytyny sojowej. Natomiast aromat, cóż..zawsze gdzie jest dodatek aromatu (nawet nie wiemy jakiego-najczęściej więc sztucznego), możemy podejrzewać że poszczególne składniki  produktu nie są zbyt aromatyczne. Ze względu na te dwa ostatnie składniki, trudno mi uwierzyć w słowa producenta na opakowaniu mówiące o 100 letniej tradycji w produkcji czekolady, tradycyjnej recepturze i niezmiennie wysokiej jakości składników. Kolejny slogan, nic nie znaczący.

Czekoladzie jednak wystawiam dobrą opinię. Ma wysoką zawartość tego co najważniejsze w czekoladzie czyli kakao. Nie jest to oczywiście produkt wystarczający dla smakoszy czekolady takich jak ja:) ale w stosunku do ceny, produkt jest dobry i godny polecenia. Pamiętajcie – jak czekolada-to tylko gorzka!

PRODUCENT

Wawel SA, ul. Władysława Warneńczyka 14, 30-520 Kraków, Polska

www.wawel.com.pl

opinie@wawel.com.pl

 

INFORMACJE NA PRODUKCIE

Czekoladowa tradycja. Prawdziwa czekolada Wawel od 100 lat uwodzi kolejne pokolenia smakoszy. jest sekret tkwi w tradycyjnej recepturze, niezmiennie wysokiej jakości składników oraz doświadczeniu zdobywanemu przez lata. Zmieniają się dekady, jednak smak i najwyższa jakość pozostają niezmienne.

Kupując nasze produkty pomagasz Fundacji Wawel z rodziną.

SKŁAD

1) miazga kakaowa

2) cukier

3)kakao o obniżonej zawartości tłuszczu

4) tłuszcz kakaowy

5)emulgator: lecytyna sojowa

6)aromat

WARTOŚĆ ODŻYWCZA w 100 gramach

wartość energetyczna 519 kcal

tłuszcz                                            38,5 g

w tym kwasy tłuszczowe nasycone 23,9 g

węglowodany                                   33,8 g

w tym cukry                                  29,6 g

białko                                              8,3 g

sól                                                  0,02 g

OPAKOWANIE

foliowe opakowanie

One thought on “Gorzka krakowska czekolada

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>