Froop – cytryna na jogurcie

Froop – cytryna na jogurcie

Jogurt z puszystą owocową pianką. Szturmem zdobył rynek jogurtów w Polsce. Czy jest zdrowy?

NAZWA

Froop – cytryna na jogurcie

OPINIA

Dlaczego skład jogurtu naturalnego został podzielony na 2 razy? Na samej górze składu znajduje się informacja że 60% produktu to jogurt naturalny i zaraz potem w nawiasie mamy informacje: „mleko, żywe kultury bakterii jogurtowych” i potem opis składników wsadu owocowego. Dopiero na końcu składu mamy wymienione kolejne 4 składniki, które nie należą do składu wsadu owocowego – a więc muszą należeć do jogurtu! I to potwornie wprowadza w błąd. Producent powinien pisać skład od składnika którego jest najwięcej, do tego którego jest najmniej. I to mogłoby usprawiedliwiać taką a nie inną kolejność składników, gdyby jednak ta reguła była tu zachowana. A wydaje mi się jednak, iż producent podzielił składniki jogurtu na 2 razy, bo to co jest na końcu dla większości konsumentów oznacza, że ten składnik występuje w znikomej ilości lub po prostu nie czytają końca składu. Ja sama byłam święcie przekonana że skład jogurtu to tylko mleko i bakterie jogurtowe. Jakież było moje zdziwienie jak okazało się, że jogurt zawiera jeszcze cukier, białka mleka, dekstrozę i aromat. O białkach mleka dodawanych do jogurtu można poczytać przy okazji opisywania składu jogurtu „Pierot”. Aromat zapewne jest sztuczny a dekstroza to cukier prosty, który działa podobnie jak glukoza, powoduje szybki wzrost poziomu cukru we krwi i tym samym zmusza trzustkę do większego wydzielania insuliny. Żaden nagły i szybki wzrost cukru we krwi nie jest dobry i wiedzą o tym cukrzycy albo dowiedzą się Ci, którzy na nią wkrótce zachorują.

Wsad owocowy ma skład jak większość wsadów owocowych dodanych do jogurtów – zawiera sporo cukru. Ale muszę przyznać, że użyto naturalnych barwników: krokosz barwierski i cytryna, oraz dodano sok pomarańczowy i cytrynowy. Składniki które mi się mniej podobają w tym wsadzie to oczywiście poza cukrem: skrobia modyfikowana (nie ma ona nic wspólnego z modyfikowaną genetycznie żywnością, dla mnie to puste kalorie-taki zagęstnik-uważany za całkowicie bezpieczny dla człowieka), aromat (zapewne sztuczny), regulator kwasowości: cytrynian sodu (uważany za bezpieczny, wydalany wraz z moczem w postaci wodorowęglanu sodowego) , emulgator E 472 b (naturalny ,modyfikowany emulgator, uważany za bezpieczny). Jogurt zawiera dodatek żelatyny, dlatego jest gęsty i zbity. Żelatyna jest kontrowersyjnym składnikiem – lepiej zrobić sobie domową żelatynę np z kurzych łapek niż spożywać tą gotową,sproszkowaną. Prawdopodobnie jest to żelatyna wieprzowa, gdyż ze względu na chorobę szalonych krów wycofano żelatynę wołową z rynku.

INFORMACJE NA PRODUKCIE

Właściwie, poza składem i informacją o producencie, oraz znaczkiem „bez konserwantów”, to na tym produkcie nie ma żadnych innych informacji. Nie ma wartości odżywczej ani żadnej agitacji producenta co do wspaniałości jego produktu.

Przypomnę tylko-żaden jogurt na półkach sklepowych w Polsce nie może mieć konserwantów bo prawo tak stanowi. Producent który pisze na swoim jogurcie że ten jest bez konserwantów stosuje chwyt reklamowy albo mówiąc ładnie: przypomina że w jogurcie nie ma konserwantów:)

SKŁAD

I jogurt:

1)60% jogurt(mleko, żywe kultury bakterii jogurtowych)

2) białka mleka

3) cukier

4)dekstroza

5) aromat

 

II wsad owocowy:

1)woda

2)cukier

3) sok cytrynowy z zagęszczonego soku cytrynowego 19,3%

4) skrobia modyfikowana

5) sok pomarańczowy z zagęszczonego sokupomarańczowego

6) żelatyna

7) koncentraty owocowe i roślinne ( krokosz barwierski, cytryna)

8)aromat

9) regulator kwasowości: cytrynian sodu

10) emulgator E 472 b

11) substancja pianotwórcza: azot

 

WARTOŚĆ ODŻYWCZA w porcji 100 ml

BRAK INFORMACJI NA PRODUKCIE

OPAKOWANIE

plastikowy kubeczek

PRODUCENT

Molkerei Alois Muller GmbH&Co, Niemcy

4 thoughts on “Froop – cytryna na jogurcie

  1. Z racji że jestem wegetarianinem, wielkie było moje zaskoczenie(wkurzenie) kiedy pierwszy raz zetknąłem się w żelatyną wieprzową w jogurcie czy w serku, teraz już jestem ostrożny:)
    Bardzo fajna strona dla ŚWIADOMYCH KONSUMENTÓW:) Dziękuje, pozdrawiam i czekam na następne artykuły.

    • To prawda – żelatyna na stałe zagościła we wszelkiego rodzaju jogurtach i deserkach mlecznych, ponieważ konsumenci lubią gęste produkty…a przecież jogurt z natury jest rzadki(poza prawdziwym jogurtem greckim). Pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>