FRANCISZEK Lecznicza Woda Mineralna

FRANCISZEK Lecznicza Woda Mineralna

Dobra woda = zdrowa woda? a może niedobra woda = zdrowa woda? Nie wiem. Wiem że woda o dziwnym smaku ma rewelacyjne właściwości zdrowotne. Może nie każdemu bym ją poleciła, ale zdrowemu człowiekowi raz na jakiś czas wręcz nakazałabym ją pić. Franciszek to zdrowe imię!

OPINIA
Lecznicza woda mineralna Franciszek jest wydobywana z głębokości 50m. Jej nazwa pochodzi od imienia profesora Śląskiej Akademii Medycznej – Franciszka Kokota, wybitnego nefrologa, badacza właściwości wód mineralnych w Wysowej.
W Polsce do wód mineralnych zalicza się wody gruntowe zawierające sole mineralne i gazy w sumie w ilości nie mniejszej niż 1 g na litr albo wyróżniające się temperaturą ponad 20°C lub zawartością minimalnej choćby ilości składników o szczególnej aktywności farmakologicznej np: bromu, jodu, itp.
Wody mineralne Wysowej uznane w 1963 roku przez Ministerstwo Zdrowia i Opieki Społecznej jako wody lecznicze, wydobywają się na powierzchnię w formie źródeł lub udostępniane są przy pomocy studni wierconych. Aktualnie w uzdrowisku jest 14 ujęć

Woda Franciszek zawiera najwięcej wodorowęglanów (HCO3) korzystnych dla zdrowia. Na drugim miejscu znajduje się sód. Franciszek zawiera Na + 4040 mg/l. Należy więc uważać z tą wodą wyłącznie w przypadku chorobliwego nadciśnienia tętniczego krwi. Trzecie miejsce i tym samym brązowy medal przypada chlorkom sodu. Ich wartość ponad 2000mg/l plasuje tę wodę jako wysoko zmineralizowaną tym pierwiastkiem. Na czwartym miejscu znajdziemy kationy wapnia. Woda Franciszek zawiera również sporo potasu bo w ilości 19,6 mg/l –dzienne zapotrzebowanie na potas jest wysokie i sięga około 3,5 g. Kolejnym składnikiem wody Franciszek jest magnez, jednak jego ilość 19,6 mg/l nie pozwala go zakwalifikować do wód o znaczącej ilość tego pierwiastka. Dalej znajdziemy w niej: kwas metakrzemowy, brom, jod i lit. Jodu zresztą jest we Franciszku bardzo dużo bo ponad 2,9 mg/l. Już zawartość jodu rzędu 02 mg/l to dobre osiągniecie. Woda ta więc jest jedną z nielicznych wód z duża zawartością jodu.
To dobra woda. Ze względu na wysoką zawartość składników mineralnych dokładnie opisanych powyżej, ma właściwości leczące. Smak wody Franciszek jest bardzo specyficzny, według nas niesmaczny. Jednak od czasu do czasu warto po nią sięgnąć, zamiast uzupełniać niedobory minerałów sztucznymi specyfikami. Zwłaszcza po wysiłku fizycznym, w czasie upałów czy niedoborów jodu np. mieszkańcy Polski południowej czy osoby z problemami tarczycy.

PRODUCENT

Uzdrowisko Wysowa S.A., 38-316 Wysowa – Zdrój 149
INFORMACJE NA PRODUKCIE
Lecznicza woda mineralna ,alkaliczna, wysokozmineralizowana, niskonasycona CO2, Uzdrowisko Wysowa rok założenia 1882

STRONA WWW

018-3532494, wysowianka@wysowianka.pl
www.wysowianka.pl
INFORMACJE OD PRODUCENTA
Szczawa wodorowęglanowo-chlorkowo-sodowa bromkowo, jodkowa. Szczególnie zalecana w chorobach: wrzodowych, przewlekłych nieżytach żołądka i dwunastnicy, dyskinezie dróg żółciowych, zaparciach. Łagodzi objawy „drugiego dnia” po nadużyciu alkoholu. Najlepiej stosować miesięczną kurację pitną. O ile lekarz nie zaleci inaczej pić 2-3 razy dziennie, jednorazowo po 200 ml wody Franciszek zmieszanej w proporcji 1:1 z wodą Józef I bądź z wodą mineralną. Nie należy spożywać świeżych owoców na pół godziny przed piciem wody. Zaleca się miesięczną przerwę między kuracjami. Kuracja pitna powyżej miesiąca wg wskazań lekarza. Woda z ujęcia W-14 „Franciszek: w Wysowi- Zdroju- odżelaziana, filtrowana. Badana przez AGH – Kraków. Osad w butelce naturalny. Posiada swoisty zapach i smak.

Franciszek – idealny towarzysz na diecie!
Przyspiesza trawienie, poprawia przemianę materii. Jako woda lecznicza polecany jest osobom cierpiącym na choroby wrzodowe, zgagę, przewlekłe nieżyty żołądka i dwunastnicy, schorzenia pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych oraz mających problemy z zaparciami. Stosowany do inhalacji pomaga w leczeniu przewlekłych stanów zapalnych górnych dróg oddechowych. W znaczny sposób łagodzi też objawy nadużycia alkoholu.
Wskazania: Główną cechą mineralnej wody leczniczej Franciszek jest jej hipertoniczność, dzięki czemu ulega przyspieszeniu przechodzenie treści pokarmowej z żołądka do dwunastnicy, oraz nasila się wydzielanie soków trawiennych. Badania kliniczne wykazały, iż miesięczna kuracja wywołuje znamienny spadek wydzielania kwasu solnego w żołądku, co w znacznym stopniu łagodzi dolegliwości spowodowane chorobą wrzodową żołądka i dwunastnicy.
Franciszek przynosi również znaczną ulgę w zaparciach. Systematyczne picie wody stymuluje zarówno wydzielanie żółci, jak i produkcję soku trzustkowego, dlatego szczególnie zalecana jest w leczeniu schorzeń pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych. Ważną zaletą Franciszka jest łagodzenie przykrych następstw nadużycia alkoholu.

Przeciwwskazania: nadciśnienie, choroby tarczycy.
Dawkowanie: najlepiej stosować miesięczną kurację pitną. O ile lekarz nie zaleci inaczej pić 2-3 razy dziennie, jednorazowo po 200 ml wody Franciszek zmieszanej w proporcji 1:1 z wodą Józef I bądź z wodą przegotowaną. Nie należy spożywać świeżych owoców na pół godziny przed piciem wody. Zaleca się miesięczną przerwę pomiędzy kuracjami. Kuracja pitna powyżej miesiąca wg wskazań lekarza.
Ogólna zawartość rozpuszczonych składników 14814,3 mg/l.
Jest to szczawa wodorowęglanowo – chlorkowo – sodowa, bromkowo – jodkowa rozlewana z ujęcia W-14. Jej nazwa pochodzi od imienia wybitnego nefrologa, profesora Śląskiej Akademii Medycznej Franciszka Kokot

SKŁAD:
Ogólna zawartość rozpuszczonych składników 14814,3 mg/l.
Aniony mg/l
Wodorowęglany 7853
Chlorki 2162,9
Bromki 10,5
Siarczany 11,7
Jodki 2,9

Kationy mg/l
Sodowy 4040
Wapniowy 176,4
Magnezowy 19,6
Potasowy 80,8
Litowy 2,5

SKŁAD:

WODOROWĘGLANY
Związki te zawarte w wodzie są cenne dla zdrowia. Utrzymują równowagę kwasowo-zasadową krwi. Są pomocne dla osób cierpiących na choroby układu pokarmowego, zwłaszcza na tzw. zgagę, gdyż neutralizują kwasy żołądkowe, bardzo szybko przynosząc ulgę. Kolejną korzyścią jest obniżanie poziomu cukru we krwi i moczu oraz regulują wydzielanie insuliny co jest cenną właściwością w początkowych stadiach cukrzycy. Wodorowęglany zawarte w wodzie obniżają wydzielanie acetonu oraz regulują PH krwi. Natomiast po intensywnym wysiłku fizycznym, pomogą uporać się z nadprodukcją kwasu mlekowego w mięśniach pomagając w tzw.„zakwasach”. Przeciwwskazaniem do picia wód zawierających powyżej 600 mg HCO3 jest niedokwasota tzn. niewystarczająca produkcja soków żołądkowych.
SÓD
Jeden z najbardziej omawianych składników wody mineralnej. Oskarżany o przyczynianie się do nadciśnienia tętniczego krwi. Od razu na rynku pojawiły się wody niskosodowe. I jak zwykle w takich wypadkach bywa, picie wód niskosodowych nie jest wcale dobre dla człowieka. Takie wody polecane są jedynie w wypadkach chorobliwego nadciśnienia tętniczego. Należy pamiętać, że więcej soli zjadamy w żółtych serach, chlebie, płatkach śniadaniowych czy tym bardziej w słonych przekąskach niż wypijamy z wodą. Ograniczając sód należy więc zrezygnować bardziej z pokarmów stałych niż z mineralnej wody. Oczywiście w przypadkach leczniczych wód mineralnych zawierających powyżej 200 mg sodu w litrze wody, nie należy przesadzać z ich spożyciem.
Sód jest pierwiastkiem niezbędnym dla życia, stymuluje m.in. pracę mięsni, co w przypadku jego niedoboru objawia się osłabieniem a nawet mdłościami. W skrajnych przypadkach, może być przyczyną ustania pracy mięśnia sercowego. Znane są przypadki nagłej śmierci sportowców po długotrwałym intensywnym wysiłku fizycznym. Tak samo może się stać w przypadku picia dużych ilości wód źródlanych słabo mineralizowanych. Wtedy taka woda rozcieńcza elektrolity we krwi, co może powodować w/w objawy. I tutaj znane są przypadki śmiertelne, jak podczas picia na wyścigi największej ilości wody. Konkurs wydawałoby się bez skutków ubocznych a spowodował szybką śmierć zwyciężczyni tegoż konkursu. Bardziej więc obawialibyśmy się picia w dużych ilościach wód źródlanych niż mineralnych.
CHLORKI SODU
Zazwyczaj występuje w dużej ilości w wodach leczniczych łącznie z sodem. Anion chlorkowy znajduje się w soku żołądkowym w postaci kwasu solnego, natomiast jako chlorek sodu utrzymuje właściwe ciśnienie osmotyczne krwi i płynów ustrojowych. Jest więc niezbędny dla naszego organizmu.
WAPŃ
Niezwykle istotny składnik wód mineralnych. Wapnia nam ciągle brakuje. Nikomu nie trzeba przypominać że jest budulcem kości i paznokci. Ale mało kto pamięta, że pełni o wiele więcej funkcji: aktywuje wiele enzymów, niezbędny w procesie przemiany materii i utrzymywania prawidłowej czynności serca oraz nerwów, bierze udział w krzepnięciu krwi oraz zwiększa odporność poprzez zmniejszanie przepuszczalności błon komórkowych. Przypisuje się mu działanie antynowotworowe, zapobiegające osteoporozie czy łagodzące objawy alergii-stąd też często można go znaleźć w składzie leków antyalergicznych czy suplementach podwyższających odporność. Brak tego pierwiastka sygnalizują najpierw mięsnie poprzez powtarzające się skurcze bądź drgania np. powieki. Mrowieją ręce, nogi, zęby szybciej się psują gdyż organizm najchętniej sięga po wapń z zębów. Długotrwały niedobór wapnia u osób starszych powoduje osteoporozę- tot AK jakby wyjmować cegiełki budujące kości, powodując ich osłabienie, wykrzywianie a nawet łamliwość.
Dziennie potrzebujemy około 1200 mg wapnia. Osoby starsze, chore oraz dzieci. Wybierając wodę warto zwrócić uwagę na ilość wapnia. Powinna ona posiadać minimum 150 mg/l.
POTAS
Potas to jeden z najbardziej potrzebnych pierwiastków. Odpowiada za utrzymanie wody w komórkach, bierze udział w syntezie białek i metabolizmie węglowodanów. Odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i mięśniowego podobnie jak magnez. W związku z czym niedobór magnezu powoduje ogólne osłabienie organizmu, zaburzenia układu nerwowego czy osłabienie pracy mięśnia sercowego. Najwięcej potasu znajdziemy warzywach, owocach, ciemnych kaszach makaronach i pieczywie oraz w mięsie.
JOD
Niezwykle ważny biopierwiastek. Bierze udział w produkcji hormonów tarczycy a co się z tym bezpośrednio wiąże wpływa na metabolizm oraz pracę układu nerwowego czy mięśniowego. Kobietom w ciąży potrzebny jest dla prawidłowego rozwoju płodu. Często kobiety w ciąży zapominają o tym biopierwiastku a warto w okresie ciąży wybrać się nad morze czy jeść np. więcej morskich ryb.
OPAKOWANIE
Plastikowa butelka –lepsza byłaby szklana, jak zawsze.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>