Almette śmietankowy, puszysty serek twarogowy

Almette śmietankowy, puszysty serek twarogowy

Serek znany przez każdego. Czy w serku jest tylko serek?

NAZWA
Almette śmietankowy, puszysty serek twarogowy

PRODUCENT
Hochland polska Sp. z o.o.
ul. okrężna 2,
64-530 Kaźmierz
www. almette.pl

OPINIA
Zacznę od oceny smaku- serek jest smaczny, pulchny dzięki spulchnianiu azotem. Najwięcej w serku jest serka twarogowego i tak powinno być:). Producent chwali się że nie dodał żadnego zagęstnika, ale tą funkcję spełnia mleko w proszku które jest w składzie na 4 miejscu oraz białka mleka które są na drugim miejscu. Zastanawia mnie w jakim celu dodawana jest woda. Zapewne chodzi tu o sposób produkcji tego serka (jak ktoś wie o co chodzi, chętnie wysłucham).Na drugim miejscu w składzie znajdują się białka mleka. Podejrzewam że chodzi tu o kazeinę. białko to jest kontrowersyjne. Zacznijmy jednak od tego, że większość osób uczulonych na mleko jest uczulony właśnie na kazeinę. Ten fakt zainicjował badania nad kazeiną i środowisko naukowe jest podzielone. Jedni uważają że kazeina jest wspaniałą odżywką dla sportowców a inni iż jest niekorzystna dla ludzkiego organizmu i przyczynia się do wielu chorób cywilizacyjnych np AZS. Faktem jest że kazeinę wykorzystuje się do tuczenia cieląt, oraz produkcji klejów. W przypadku naszego serka, pod nazwą białka mleka prawdopodobnie chodzi właśnie o kazeinę. To ona dzięki możliwościom tworzenia żelu, doskonale spełnia funkcje emulgatora i dodatkowo wypełniacza. Także producent nie musi już fatygować się o dodatkowe wypełniacze czy zagęstniki. Genialne prawda? Kazeina spowalnia trawienie, dlatego sportowcy spożywają ją przed snem, aby dopływa amin do mięśni był jak najdłuższy podczas snu. Z drugiej strony, istnieją duże przypuszczenia, że kazeina pomaga w odkładaniu tłuszczu w organizmie, dlatego sportowcy chcący wyrzeźbić mięśnie nie powinni z nią przesadzać. Co myśleć o kazeinie? Nie wiem. Racjonalnym wydaje się fakt nie przejadania się produktami ją zawierającymi, ale w niewielkich ilościach powinna być znośna przez ludzki organizm, o ile nie jest się na nią uczulonym.
Na samym końcu w składzie znajdziemy kwasek cytrynowy. Używany jest jako regulator kwasowości i przeciwutleniacz w produktach spożywczych. Kojarzy się z cytrynami i naturalnym kwasem cytrynowym. Jednak ten dodawany do żywności otrzymuje się przez fermentację cukru za pomocą kultur kropidlaka Aspergillus niger. Ten kropidlak to pleśń. Nie wiem dlaczego dodaje się kwasek cytrynowy zamiast kwasu askorbinowego tj. wit. C., która jest pożyteczna i spełnia te same funkcje co kwas askorbinowy. Prawdopodobnie ten pierwszy jest tańszy stąd tak szerokie jego zastosowanie. Nie znalazłam jednak żadnych potwierdzonych informacji o szkodliwości syntetycznego kwasu cytrynowego.

Nie podoba mi się jak zwykle plastikowe opakowanie. Plastik wykorzystywany do pakowania żywności jest potencjalnym zagrożeniem dla naszego zdrowia.

SKŁAD

1) ser twarogowy
2) białka mleka
3) woda
4) odtłuszczone mleko w proszku
5) sól
6) regulator kwasowości: kwas cytrynowy
-spulchniony azotem
-termizowany

WARTOŚĆ ODŻYWCZA

Wartość odżywcza na 100 g
Wartość energetyczna 964 kJ / 233 kcal
Białko 7,0 g
Węglowodany 4,0 g
Tłuszcz 21 g

OPAKOWANIE

plastikowe pudełeczko

INFORMACJE NA PRODUKCIE
bez zagęstników, bez barwników, bez konserwantów

PRZECHOWYWANIE
przechowywać w temp. +2 oC do +8 oC

9 thoughts on “Almette śmietankowy, puszysty serek twarogowy

  1. Ciesze sie ze znalazlem twoja strone, teraz jestem tu stalym gosciem, tylko troche ciezko bylo ja znalezc w google na podana fraze, trzeba ja lepiej wypozycjonowac. Podepnij sobie ja do systemu wymiany linkow i masz pozycjonowanie za darmo, ruch powinienen ci wzrosnac kilkakrotnie jak wbijesz sie na pierwsza strone google.
    Wpisz sobie w google – seo stronka z seo poradami – tu jest wszystko opisane, napewno ci sie przyda
    pozdro

    • Kwas cytrynowy NIE powoduje raka, nie siej proszę obskurantyzmu. Trafiają tutaj ludzie którzy szukają wiedzy na temat ich diety, szerzenie tych głupot nie doprowadzi do niczego dobrego.

      • Szanowny panie Pawle, nigdzie nie napisałam że kwasek cytrynowy powoduje raka, skąd więc tak niezwykle niemiły komentarz i oskarżenie?

  2. Jeśli zaś chodzi o kazeinę to autor powtarza ćwierćprawdy, co oznacza nieprawdę, bo kazeina to nie jest takie samo białko w świeżym mleku i później przetworzone przemysłowo ( np.. w serku Almette). To pierwsze jest przyswajalne przez zdrowe organizmy – to dobre białko, ale długołańcuchowa kazeina w przetworach i odżywkach jest szkodliwa ponad wszelką wątpliwość.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>